5 причини редовно да ядете тиквени семки

Чудесни за есента

2024-10-08 16:30:00
5 причини редовно да ядете тиквени семки
Снимка: iStock/KLSbear

Тиквата е една от звездите на есента. Типично есенен зеленчук, символ на Хелоуин, идеалната украса за сезона, а през октомври се отбелязва и празника на тиквата. Естествено, от хапването ѝ има много ползи, а и тиквите са перфектната декорация за есента. Но има един невъзпят герой, който остава в сянка. А е също толкова полезен и трябва редовно да го консумираме през есенния сезон. Това са тиквените семки.

 


Снимка: iStock/Diana Taliun

 

Те са пълни с важни минерали - магнезий, желязо и цинк, съдържат витамин Е, естествен източник на протеин и фибри са. Ето какви са ползите от редовно хапване на тиквени семки, според "Pop Sugar".

 


Повишават нивата на магнезия

 

Само с около 30 грама тиквени семки можем да си набавим 40% от необходимото ни дневно количество магнезий. А много проучвания доказват, че хората не поемат достатъчно магнезий с начина си на хранене. Този минерал е много важен за регулирането на нивата на захар в кръвта, както и за поддържане на добро кръвно налягане. Освен това, той е необходим за над 300 различни процеси, които протичат в организма.

 

Помагат за възстановяване на мускулите

 

Пак заради съдържанието на магнезий - тези вкусни ядки допринасят за възстановяването на мускулите и костите. Тиквените семки често са препоръчвани на спортисти и хора, които редовно спортуват или се занимават с физически труд. Това е така, защото освен важния магнезий, съдържат и протеин, както и желязо. Протеинът е важен за засищането и за мускулния растеж.

 

Снимка: iStock/bhofack2

 

Богати са на желязо

 

Вече споменахме, че тиквеното семе е източник и на желязо. Това означава, че те трябва редовно да присъстват в менюто на хората, които имат ниски нива на желязо и се борят с анемия. Освен това, желязото е важно за процесите на енергийния метаболизъм.

 

Пълни са с антиоксиданти

 

Тиквените семки са богати на антиоксиданти, а това значи, че влияят добре на общото здравословно състояние на човека. Антиоксидантите се борят с вредите, нанесени от свободните радикали, полезни са за здравето на кожата и пазят от рак.

 

Грижат се за сърцето

 

Хапването на тези ядки ще се отрази добре и на сърдечното ви здраве. Редовно хапвайте тиквени семки за здраво сърце. Те подпомагат поддържането на нормално кръвно налягане и на нормални нива на холестерола в кръвта.

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия